Colectare & transformare
de materiale.
Uneori produc și hârtie reciclată facută manual

Schimbare de percepție
vizavi de materiale refolosite.
Înfrumusesțare a resturilor și a deșeurilor
Refolosire & reconditionare
de obiecte veche,
și tot felul de resturi

Recycling
Beautifying
Upcycling
ARTA IN ARMONIE CU NATURA
UN PIC DE POVESTE
UN PIC DE POVESTE
Cum am ajuns la gravura
Provin din Belgia. Acolo am studiat Istoria artei.
De mică mi a plăcut să desenez.
Atunci când eram la facultate, studiile nu m-au mulțumit în totalitate. Mi a plăcut la nebunie să stau luni în șir să studiez un subiect artistic, dar parcă îmi doream să fac și eu altceva din tot materialul care l-citeam.
In contact cu artiști din oraș, și cum aveam mult timp la dispoziție, m-am apucat din nou de desen.

Mi s-a părut că sunt mulți oameni creativi aici, o lume artistică underground, și asta mi a făcut să simt o emulație de care aveam nevoie. De acolo am început să simt că ajunsesem unde trebuia, și am luat in serios ce faceam, simteam că treptat ămi găsesc și eu o cale.

După diverse peripeții, maica mea mi a dat un set de dalți și o bucata de gumă pentru linogravură (a lucrat și ea cu gravura). Am dezvoltat-o destul de repede și în mod autodidact; am șimtit pentru primă data că mă specializez înspre o tehnică și cred că astă m-a entuziasmat foarte mult.

Apoi, cu mult curaj si tărăgănare, am devenit artistă freelancer și am început să comercialisez producțile mele.
Et voilă.

Pe langă gravura, mai lucrez în desen, pictură, pirogravură, tatuaj, cusut și papier-mâché...
Gravură manuala și imprimare manuală

Lucrari făcute de mană induce înspre o muncă la scară relativ de mică, pentru că respecți munca ta și organismul tău. N u cred in expensiunea capitalistă, chiar se reflectează în ce fac. Ador lucrurile făcute de mană, mi se pare că au un farmec aparte. Chiar tehnicele care le practic sunt toate manuale, chiar și dacă mai prelucrez digital câte o chestie. Lucrare manuală, într-o lume din ce în ce mai digitalizată și virtuală, permite să pastrăm legatură cu chestiile simple și esențiale. Plus că mi a plăcut idea de a putea reproduce în mod manual o ilustrție la nesfârșit.

Gravură manuală presupune să gravez de mană, folosind dalți potrivite pentru materialul ales.
Imprimare manuală, indică că, la fel, este imprimat de mană. Se poate folosi și o presă, dar eu încă nu am fericirea de a poseda una. Să lucrezi fară presă aduce o mare flexibilitate; printezi cum vrei tu și pe orice vrei tu.


Practic reciclarea și refolosirea materialelor, pentru că țin foarte mult să reducem cantitate deșeurilor și să ne adaptăm la natura, în loc să o stăpanim pe ea cu orice preț.
Nu știu dacă s-ar putea chiar reveni la un nivel de consumerism moderat încât să ștergem daunele cauzate; oricum mergem înainte, nu ne întoarcem în trecut. Insă cred că putem oricând face eforturi în direcția asta, și prefer să traiesc în acord
cu felul meu de a gândi și de a vedea lucrurile.

Toată povestea astă influensează cu sigurantă
reportoriul meu grafic cu inclinație mare înspre natura; fauna & flora.
Demersul de reciclare
Salut! Eu sunt Amandine.
Sunt stabilită in Timișoara din 2016. Cumva s-au alignat lucrurile: aveam de gând să stau câteva zile în vizită, și dîntr-un weekend s-a tot prelungit.
Iar de atunci, practic n-am mai plecat.
Altceva, bun, dar ce anume?
Nu știam. Așa că am plecat, după 5 ani de facultate și un an de lucru într-un domeniu opus la studiile mele, într-o călatorie prin Europa cu un ruksak in spate, cu idea de a ajunge chiar și pe alte continente.
Așa am ajuns in Timișoara.
* Aici, prima tentativa de gravură, pe o gumă deja semi-folosită, in iulie 2019.
---
Portfolio/Instagram pentru a vedea mai mult
---
> PS: găsești și o interview faină de citit pe blog Safițicuminți
Când este vorbă de
recycling / upcycling...
Care este implicarea mai concretă în circuiturile de reciclare/refolosire/law waste target?
Reciclez/refolosesc tot felul de materiale găsite pentru a crea și a lucra:
bucăți de hârtie pentru printuri, bookmarks și caiete, bucați de lemn sau chiar dopuri de plută pentru montajul ștampilei, rame second hand pentru printuri, tricouri, textile, etc.
Le găsesc mai ales la piața; apoi le recondiționez dacă este nevoie.
Cât se poate, nu cumpăr lemn nou (pentru ștampilele), pentru că văd prețul lui asupra planetei.
Că și altele materiale de asemenea, care au un impact negativ asupra condițiilor de munca oamenilor cât și mediului.
Creez mini serii din materiale second hand când găsesc ceva potrivit.
Des se întamplă să găsesc materialul în primă fază și apoi să hotăresc ce fac cu el. Incerc să combin bucățele între ele că să formez o serie: serie de sacoșe, o serie de tricouri, sau o serie de caiete făcute din hârtie recuperată/salvată, etc.
Minimizez critirile, așteptările și limitele mele vizavi de proiectele.
Asta presupune o anumită flexibilitate mentală: dacă nu găsesc materialul ce îmi l-doresc pentru un anumit proiect, mă reorientez în funcție de ce pot prinde, sau chiar uneori trec la alt proiect.
Recuperez resturile mici de linoleum și gume pentru a grava ștampile miniature.
Propun obiecte care tind să aibe o viața mai lunga.
Nu doresc să produc mai multe obiecte care ar putea ajunge eventual la un moment dat la gunoi că și multe chestii (vorbesc despre creațiile functionale aici). Deci promovez produse care pot rezista de-a lungul timpului, și încurajez reparația sau reciclarea lor, cât și dărul (dacă nu te mai interesează ceva care l-ai achiziționat).
Mă orientez cât se poate înspre materiale naturale, care au potential de a fi reciclate mai tărziu dacă se vrea, și care nu daunează mediului.
Pentru textile prefer să fie bumbac, cânepă, sau in, calitativ când se poate. Pentru ștampilele (în afară de guma de gravura/linoleum) folosesc lemn recuperat/salvat pentru montajul.
Folosesc materiale favorabile pentru mediului pentru ambalarea comenzilor.
Prefer să nu folosesc plastic (când mi se întamplă, este și el salvat din alte surse), și refolosesc cât se poate cutiile și umplutura primite de la furnizori de material (care, din fericire, folosesc și ei cât mai mult soluții eco).
>>>
Într-un spirit mai eco, gravura pe lemn ar fi mai apropiată de natura decât pe linoleum...
Acolo este vorba de o altă tehnică, care presupune mai mult forță în mană. Eu nu pot deocamdată; folosesc linoleum pentru că este un material mai moale care mi se potrivește mai bine.
Dar, aș vrea să mai testez pe lemn! Mă atrage enorm de mult lemnul și mirosul lui specific.
<<<
Însă nu denigrez materialele sintetice,
că material artistic, în masură in care deja exist și pot fi și ele refolosite sau transformate de mai multe ori. Chiar din mici resturi ies uneori minuni.
Câteva motive pentru că fac ce fac
Pentru că iubesc arta & artizanatul
Ador imprimarea manuală, din drăg de caracterul ei spontan și imperfecțiunile magice care intervin in procesul. Îmi place și aspectul de meșteșug care se infiltrează in tipărire.
Prima mea iubire ramane pentru desenul; cu el am făcut primul pas înspre a accepta și a ma simți într-adevăr artistă.

Pentru că vreau să respect & să onor natura
Că să ne apropiem din ce înseamnă să fim unani, cred că este important să ascultăm ce are de spus natura, să comunicăm cu ea și să urmarim cărari care o protejează. Mi se pare că nu avem nicio superioritate față de planeta sau de altele specii vii care ne înconjurează.

Pentru magia de a fi o ființă umană
Să găsim conexiunea între oameni, dăruind o bucată de suflet & oferind produse responsabile.
More content
Follow us